top of page

Jussi Goman

WILLIAM THURING -PÄÄPALKINTO 2020

Jussi Goman


Uransa keskivaiheilla oleville taiteilijoille jaettavista William Thuring -palkinnoista pääpalkinnon sai vuonna 2020 kuvataiteilija Jussi Goman. Gomanille maalauksen elementit ovat muotoja, kuin palapelin palikoita, joita taiteilija järjestelee kokonaisuudeksi monin eri tavoin. Alkusysäyksen teoksella antaa usein jokin yksityiskohta.



Jussi Goman: Waterdrops, 2019. Kuva: Angel Gil



"Minulle on tärkeää säilyttää uteliaisuus ja leikinomaisuus. Yleensäkin kaikki outo, uusi ja ennakoimaton ruokkii tekemisiäni." -Jussi Goman

Jussi: Maalatessani ajattelen vain maalausta ja sitä, miten saan sen toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla. Muunlainen, sanottakoon sitä vaikka sanalliseksi ajatteluksi, tapahtuu ennen ja jälkeen maalaustapahtuman. Olen kiinnostunut siitä, miksi jokin asia rinnastettuna jonkun toisen asian kanssa saa aikaan vahvemman reaktion kuin jokin toinen asia toisen asian kanssa. Nämä asiat voivat olla vaikka maalikökkäreitä, kuvia koirista, kuolemasta tai jotain siltä väliltä. Minua kiinnostaa taiteessa ylipäätään se, että sitä voi tehdä niin monella tavalla. Tämä tietynlainen rajattomuus on arvaamatonta ja sisältää monenlaisia ongelmia ratkaistaviksi, mutta on myös ainut vaihtoehto taiteen toteutumiselle. Minulle on tärkeää säilyttää uteliaisuus ja leikinomaisuus. Yleensäkin kaikki outo, uusi ja ennakoimaton ruokkii tekemisiäni.


Gomanin teoksissa näkyvässä roolissa ovat värit, joiden käyttöä ohjaa intuition lisäksi se, minkälainen teoskokonaisuus kulloinkin on työn alla.


Jussi: Värien pitää ennen kaikkea näyttää hyvältä ja toimia keskenään. Niillä luodaan teoksen visuaalinen kokonaisilme. Sekoittelen itse värejä pigmenteistä ja muokkaan niiden paksuutta. Käytän yleensä lättänöitä vuohenkarvasiveltimiä ja välillä ihan kertakäyttölusikoita, että saan paksumpia maalikerroksia tasoitettua. Joskus käytän myös akryylitusseja ja -sprayta. Kaikki ovat tavallaan samaa, mutta näyttävät silti toisistaan poikkeavilta, näin saan kontrastia teoksiin.



"Värien pitää ennen kaikkea näyttää hyvältä ja toimia keskenään. Niillä luodaan teoksen visuaalinen kokonaisilme." -Jussi Goman


Jussi Goman: New Beginning, 2019. Kuva: Angel Gil.



Tällä hetkellä taiteilijan pitää kiireisenä tulevien näyttelyteosten työstäminen sekä Oravankadun kiertoliittymään Riihimäelle tekeillä olevan julkisen tilan teoksen valmistaminen.


Jussi: Kiertoliittymä tehdään kokonaan uusiksi, ja olen ollut mukana projektissa suunnitteluvaiheesta lähtien. Liittymän veistoskokonaisuuden lisäksi teen maalauksia betonisia rakennettavaan meluvalliin. Se, että tila on julkinen ja kaikille koko ajan esillä, asettaa tiettyjä reunaehtoja tekemiselle. Tavallaan tämä on myös helpottavaa ja pakottaa ajattelemaan asioita hieman toisella tavalla. Elokuussa minulla on yksityisnäyttely Galerie Forsblomin studiossa, johon on aikomuksena tehdä jotakin kokonaisvaltaisempaa, muuttaa tilaa toisenlaiseksi. Tämä on nyt päällimmäisenä mietinnässä ja innostuksen kohteena. Loppuvuodesta aukeaa toinen yksityisnäyttelyni Ruotsissa Ronnebyn taidehallissa. •


bottom of page