top of page

Taidetta kotiin verkosta

Digitalisaation myötä taidetta myyvät ja välittävät tahot ovat laajentaneet toimintaansa monipuolisesti verkkoon. Menneen kevään aikana taide onkin tuonut iloa kotiin juuri internetin välityksellä gallerioiden ja muiden toimipisteiden ollessa valtaosin suljettuina koronapandemian vuoksi.


Haastattelin neljää erilaista taidetta myyvää tai välittävää toimijaa selvittääkseni, miten eri tavoin verkkoa voi hyödyntää taidehankinnoissa. Mukana haastattelussa ovat Elina Hämäläinen Galleria Sculptorin Veistoskaupasta, Pia ja Patrik Edman taidekauppa Taikosta, Henna Harri Valokuvagalleria Hippolytestä sekä Katariina Lager Taidemaalariliitosta.


Kesällä taidetta pääsee taas ihastelemaan livenä laajalti ympäri Suomea! Verkkokaupat, galleriat, taidelainaamot ja muut toimijat tarjoavat toki edelleen mahdollisuuksia nähdä ja hankkia teoksia myös etäisyyden päästä. Monet taiteilijat myyvät teoksia myös omilla kotisivuillaan ja tuovat töitään esille esimerkiksi Instagramissa.



Heli Rekula, Gator, 2012. KUVA: Minna Kurjenluoma, Valokuvagalleria Hippolyte


”Saavutettavuus ja helppous on meidän kulma verkkokaupassa. Taustalla on ajatus, että taidekauppa ei ole niin vakavaa tai elitististä.” -Elina Hämäläinen, Veistoskauppa (Galleria Sculptor)

Galleria Sculptorin pienveistoksiin keskittyvä Veistoskauppa ilmestyi verkkoon vuoden 2019 lopulla. Veistoskauppa esittelee ja myy Suomen Kuvanveistäjäliiton jäsentaiteilijoiden teoksia, joihin voi tutustua 360-asteen kuvien avulla. Kaikki teokset ovat nähtävissä ja hankittavissa myös galleriasta käsin. Veistoskauppa tuo laajasti esiin nykykuvanveiston moninaisuutta.

Elina: ”Materiaalien kirjo on nykyisin hyvin laaja. Monet taiteilijat työstävät teoksia useista eri materiaaleista ja liikkuvat eri taidemuotojen rajoilla, mikä on nykypäivänä erityisen kiinnostavaa. Veistoskaupassa voi hakea teoksia materiaalin, muodon, aiheen, hinnan ja taiteilijan mukaan.”



Galleria Sculptor on taas kesäkuusta alkaen avoinna normaalisti. Nähtävillä on mm. Tuuli Saarekkaan näyttely Kaupunkielämää. KUVA: Titus Verhe.


Maalaustaiteeseen ja taidegrafiikkaan verrattuna veistostaiteen ostaminen kotiin voi olla monille uusi juttu. Ensikertalainen saattaakin pohtia, mihin veistos olisi kotona mahdollista sijoittaa.

Elina: ”Veistoksia voi sijoittaa melkein mihin vain, teosten joukosta löytyy myös seinille ripustettavia teoksia. Toki materiaalikohtaisesti on hyvä miettiä, että ei esimerkiksi laita kipsistä tehtyä teosta paikkaan, jossa liikutaan paljon, kun taas esimerkiksi pronssisia teoksia voi laittaa esille vapaammin. Liikkeelle kannattaa lähteä yksinkertaisesti siitä, mikä itseä miellyttää. Nettisivuiltamme löytyy myös Ostajan opas, josta saa vinkkejä teoshankintaan.”




Titti Schulman löysi Veistoskaupasta täydellisen syntymäpäivälahjan joogaavalle puolisolleen. Kuvien avulla veistos oli helppo hahmottaa nettisivuilla, ja paikka teokselle löytyi yhteisestä kodista nopeasti. ”Olen tottunut käymään näyttelyissä, mutta tämän teoksen ostin suoraan verkosta. Näin veistoksen livenä vasta, kun mieheni avasi paketin. Teos ilahduttaa meitä aina, kun se osuus silmiin ja tykätään teoksesta joka päivä vain enemmän! Se mielihyvä ja ilo, mitä taide tuo on ikuista. Sen arvoa ei voi laskea rahassa.”


Kuvan teos: Juha Menna, Joogamies (34), pronssi, 2016. KUVA: Titti Schulman.









Teosta etsiessä on hyvä muistaa, että henkilökohtainen asiantuntija-apu on vain yhteydenoton päässä.

Elina: ”Jos on veistostaiteesta kiinnostunut, meihin voi olla suoraan yhteydessä ja kertoa toiveistaan liittyen vaikka tietynlaisen teoksen etsintään. Voimme ohjata tutustumaan tiettyjen taiteilijoiden töihin ja lähteä sitä kautta liikkeelle. Saavutettavuus ja helppous on meidän kulma verkkokaupassa. Taustalla on ajatus, että taidekauppa ei ole niin vakavaa tai elitististä.”

Eri toimijoiden kokoelmista löytyy hyvin erilaisia teoksia veistoksesta valokuvaan. Uniikkia taidehankintaa tehdessä näkemystä onkin hyvä laajentaa tutustumalla mahdollisimman monen eri tahon valikoimiin.

Elina: ”Varsinkin siinä kohtaa, kun on ensimmäistä kertaa hankkimassa teosta, on hyvä tutustua monenlaisiin mahdollisuuksiin ja toimijoihin. Näin tulemme kaikki yhdessä tutummiksi.”



Pia ja Patrik Edman haluavat taidekauppa Taikon kautta tuoda taidetta kaikkien saataville.


”Haluamme räjäyttää myyttejä siitä, että taiteesta tulisi tietää tai sitä tulisi osata tulkita hienosti, jotta sitä voisi hankkia. Jos teos herättää tunteita, se riittää.” -Patrik Edman, Taiko

Verkossa toimiva taidekauppa Taiko avautui yleisölle vuonna 2016. Taikon ideana on tuoda suomalaista taidetta ison yleisön saataville helposti ja lisätä kiinnostusta taidetta kohtaan yleisesti.

Patrik: ”Haluamme räjäyttää myyttejä siitä, että taiteesta tulisi tietää tai sitä tulisi osata tulkita hienosti, jotta sitä voisi hankkia. Jos teos herättää tunteita, se riittää. Taiteen ostajissa on myös erilaisia kohderyhmiä. Jotkut nimenomaan haluavat kierrellä gallerioita ja saada kokonaiskokemuksen, toiset taas haluavat hankkia sopivan maalauksen sohvan yläpuolelle. Nämä tarpeet täydentävät toisiaan, ja monipuolisuus on mielestämme rikkaus. Peräänkuulutamme yhteistyötä kivijalan ja netin välillä. Kestävyys ja kotimaisuusperspektiivi on meillä myös tosi vahva visio, sitä haluamme edistää.”

Pia: ”Yhtä tärkeää kuin taiteen saattaminen kaikkien ulottuville on taiteilijan toimeentulon ja motivaation edistäminen. Tiedämme, kuinka iloiseksi taiteilija tulee, kun hänen teoksensa löytää uuden kodin Taikon kautta. Taiko on tärkeä kanava varsinkin pienillä paikkakunnilla asuville taiteilijoille, joille näyttelyn järjestäminen muualla on iso taloudellinen panostus.”

Taikon asiakaskunta on profiloitunut suurimmilta osin nuoriin aikuisiin, jotka ovat yleisesti tottuneempia verkko-ostajia.

Pia: ”Olemme hyvin pystyneet tavoittamaan nuorempaa ryhmää, joka ei välttämättä ole ostanut taidetta vielä aikaisemmin, mikä on ihan hauska juttu. Suurin asiakasryhmämme on 25–35-vuotiaat.”

Patrik: ”Haluammekin tavoittaa nimenomaan nuoria, jotka eivät ole tottuneita perinteisiin taidesektorin toimijoihin. Ajatuksena on saada heidät siirtymään seuraavalle tasolle, että huonekaluliikkeen New York -julisteen tai canvas-taulun sijaan siirryttäisiinkin aitoon taiteeseen, hankittaisiin jotakin kestävää ja sellaista, joka jää elämään ja luomaan tunnelmaa pitkäksi aikaa.”



Ennen ensimmäistä varsinaista taidehankintaansa Laura Aimola oli seurannut taidemaalareita enimmäkseen Instagramissa ja haaveillut jo pidempään isomman teoksen hankkimisesta. Kun mieleinen maalaus tuli kohdalle Taikon verkkokaupassa, ei ostopäätöksen tekemiseen mennyt kauaa. Veera Tiaisen teos Wedding Dress (2008) puhutteli Lauraa ajankohtaisella aiheellaan. ”Se kolahti ihan kunnolla! Teos kertoo äitiydestä ja ruuhkavuosista. Nyt kun itse olen äitiyslomalla, teos istuu omaan elämäntilanteeseeni hyvin. Ollaan juuri puolison kanssa menty kihloihin ja menossa pian naimisiin, niin ostin teoksen tavallaan häälahjaksi itselleni etukäteen. Teos on tuonut kyllä valtavasti iloa!” Kuvassa: Veera Tiainen, Wedding Dress, akryyli, 2008.



Teosvalintaa Taikossa pyritään helpottamaan kuvien, sommittelupalvelun sekä taiteilijoilta saatujen teostietojen avulla. Teosvalikoiman laatua valvoo kuraattori Emmi Kattelus.

Pia: ”Verkkosivuillamme voi sovittaa teosta paikalleen virtuaalisesti. Taidehan on luonnossa usein vielä kauniimpaa kuin verkossa, että jos on johonkin ruudulla ihastunut, niin kyllä siitä sitten tykkää vielä enemmän, kun näkee sen livenä.”

Patrik: ”Kuraattorimme pääasiallisena tehtävänä on arvioida taiteilijoiden profiileja. Jos kuuluu taiteen ammattiliittoon, mukaan pääsee ilman arviointia. Kaikkien muiden profiilit arvioidaan kuraattorin toimesta koulutuksen ja näyttelytoiminnan perusteella. Ketä tahansa ei todellakaan Taikoon hyväksytä, vaan täytyy olla ammattitaiteilija.”



Valokuvagalleria Hippolytestä voi hankkia myös valokuvataidekirjoja. Kuvassa Vuoden valokuvataidekirja 2019: Johannes Romppanen, Lilja, 2019.


”Haluamme hyödyntää ihmisiä, jotka tekevät kuvataiteen kanssa muutenkin töitä, seuraavat myös erilaisia virtauksia ja ovat näin tosi kiinni siinä, mitä tällä hetkellä taidekentällä tapahtuu.” -Henna Harri, Valokuvagalleria Hippolyte

Valokuvagalleria Hippolyten myyntikokoelma on ollut saatavilla verkossa vuodesta 2018 lähtien. Uutena kokoelmaan on tullut myös Vuoden valokuvataidekirjojen finalistit, jotka ovat menneenä keväänä olleet erityisen suosittuja. Valokuvateoksia voi tällä hetkellä myös saada lainaan kirjastoyhteistyön kautta.

Henna: ”Valokuvaa ei toki myydä siinä mittakaavassa kuin grafiikkaa ja maalausta, vaikka selvitysten mukaan erityisesti nuorempi sukupolvi pitääkin juuri valokuvataidetta kiinnostavana. Kokoelmaan lisätyt valokuvakirjat ovat kiinnostaneet yleisöä paljon, ja nehän ovatkin aivan mielettömän hienoja! Sieltä löytyy jokaiselle jotakin. Olemme yhdistäneet kokoelmaan nyt myös lainaedition Taiken kanssa yhteisyössä tehdyn Lainaa valokuvataidetta -pilottiprojektin kautta. Valokuvateoksia voi nyt siis myös lainata Töölön kirjastosta ja Turun kaupunginkirjastosta. Tällä tavalla teoksia voi vaikka testata kotona kirjaston lainausajan raameissa ja vaihtaakin, jos siltä tuntuu. Ihmiset ovat selvästi olleet tästä mahdollisuudesta hyvin kiinnostuneita.”

Hippolyten teoskokoelma on teemoiteltu kokonaisuuksiksi, jotka on luotu yhdessä taidekuraattoreiden kanssa.

Henna: ”Haluamme hyödyntää ihmisiä, jotka tekevät kuvataiteen kanssa muutenkin töitä, seuraavat erilaisia virtauksia ja ovat näin kiinni siinä, mitä tällä hetkellä taidekentällä tapahtuu. Silloin ostaja voi olla varma, että taiteilijat ovat kentällä arvostettuja ammattilaisia ja heidän teoksensa kestävät aikaa teemoiltaan ja materiaaleiltaan.”


Erityisesti valokuvataiteesta kiinnostunut Piia Pitkänen teki ensimmäisen taiteen verkko-ostoksensa Valokuvagalleria Hippolytestä. Piialle Hippolyten kuratoidut kokoelmat toimivat niin myyntikatalogina kuin verkkonäyttelyinäkin. Teemallinen lähestyminen tuo teoksia esiin uudessa valossa ja auttaa näkemään niissä sellaisiakin piirteitä, joita ei ehkä muuten tulisi huomioitua. ”Teokset eivät ole minulle vain sisustuselementtejä, vaan sisältävät aina muitakin merkityksiä. Tämä Vilma Pimenoffin teos on minulle hyvin tärkeä. Se kommentoi oivaltavalla tavalla kulutusyhteiskuntaa ja on samalla hyvin kaunis. Käyn katsomassa Hippolyten kuratoituja kokonaisuuksia säännöllisesti, niiden avulla törmää uusiin kiinnostaviin taiteilijoihin ja voi tutustua myös taidealan asiantuntijoiden näkökulmiin teosten tulkinnassa.” Kuvassa: Vilma Pimenoff, Untitled #9 sarjasta 21st Century Still Life, pigmenttivedos, musta kehys, Diasec (matta), 2015.

Hippolytessä teokset toimitetaan tilaajille ripustusvalmiina haluttujen mittojen mukaan.

Henna: ”Kehyksistä löytyy myös useampia vaihtoehtoja, esimerkit näistä löytyvät verkkosivuiltamme. Kun löytää itseä kiinnostavan teoksen, niin mistä tahansa asiasta, myös osamaksumahdollisuudesta, voi olla meihin yhteydessä.”



Taidemaalariliiton teosvälitystapahtuman teoksia voi hankkia tapahtuman jälkeen suorin yhteydenotoin. KUVA: Jussi Tiainen.


”Haluamme todellakin toimia yhteistyössä. Kaikkia edesauttaa se, että kuvataiteelle saadaan lisää katselijoita ja kävijöitä myös näyttelyihin.” -Katariina Lager, Taidemaalariliitto

Taidetta voi hankkia etäältä myös suorin yhteydenotoin, vaikka varsinaista verkkokauppaa ei gallerioiden tai muiden taidetta välittävien toimijoiden kotisivuilta löytyisikään. Toimipisteissä työskentelevät asiantuntijat auttavat mielellään löytämään sopivan teoksen ja kertovat lisää esillä olevista teoksista ja taiteilijoista. Taidemyynnissä internet toimiikin usein taiteen välitystyön jatkeena.

Näin myös Taidemaalariliitossa, jolla on pitkä historia teosvälitystapahtumien järjestäjänä. Vuosittaiset, 1980-luvulta alkaen suurelle yleisölle avautuneet teosvälitystapahtumat ovat taiteen harrastajille jo tutuksi tullut keino hankkia kotimaista maalaustaidetta.

Katariina: ”Teosvälitystapahtumalla on myös taidekasvatuksellinen puoli tosi tärkeässä osassa. Siellä on mahdollisuus nähdä laaja-alainen skaala siitä, minkälaista maalaustaidetta juuri nyt Suomessa tehdään. Tapahtumassa on Taidemaalariliiton henkilökunnan lisäksi töissä liiton jäsentaiteilijoita. Kaikki tapahtumassa työskentelevät ovat taiteen asiantuntijoita, ja heidän kanssaan pääsee suoraan keskustelemaan teoksista. Teosvälitys on samalla matalan kynnyksen taiteen näkemisen tapahtuma.”

Taidemaalariliiton toiminnan tärkeä osa on auttaa ja palvella taiteesta kiinnostuneita kaikissa siihen liittyvissä kysymyksissä.

Katariina: ”Toivoisin, että ihmiset rohkeasti tulisivat kysymään ja juttelemaan ja ottaisivat suoraan yhteyttä. Arastelu on turhaa, galleriassakin henkilökuntaa saa nimenomaan häiritä ja keskeyttää, vaikka näyttäisikin siltä, että olisimme koneen takana töihimme keskittyneinä. Aina olemme valmiita keskustelemaan ja kertomaan näyttelyistä! Eikä yleisöllä tarvitse olla ennakko- tai pohjatietoa.”



Taidemaalariliitossa kesän näyttelyitä on pidennetty viikolla. Heli Penttisen maalauksia ja piirustuksia on galleriassa esillä 11.7. asti. Kuvassa: Heli Penttinen / Kuudelle aistille, Maku, lyijykynä ja tussi paperille, 2019.



Taidemaalariliiton teosvälitystapahtumassa esillä olleita teoksia voi hankkia jälkivälityksenä verkon avulla. Teoksiin voi tutustua liiton kotisivuilla ja tiedustella teosten saatavuutta tapahtuman jälkeen.

Katariina: ”Meiltä voi myös saada yhteyden suoraan taiteilijaan, jonka töistä on kiinnostunut, ja pyrimme muutenkin auttamaan asiakkaita teosten hankinnassa. Olemme myös sopineet kiinnostuneiden kanssa siitä, missä teoksia on mahdollista nähdä. Joissakin tapauksissa asiakas on päässyt vierailemaan taiteilijan työhuoneellakin. Olen sitä mieltä, että maalaustaidetta on vaikea ostaa pelkästään verkon kautta. Viimeinen ostopäätös kuitenkin syntyy vasta, kun näkee teoksen livenä.”



Taidehankinnan voi teoksesta riippuen tehdä myös pienemmällä budjetilla.

Katariina: ”Aivan kuten taidelainaamoissakin, teosvälityksessä on myös mahdollisuus korottomaan osamaksuun. On esimerkiksi asiakkaita, jotka ostavat vuoden osamaksulla teoksen, ja näin he ovat seuraavaan vuoteen mennessä ehtineet maksaa teoksen ennen uutta taidehankintaansa. Joillakin asiakkailla on palkasta sivuun laitettava pieni taidebudjetti, jonka he käyttävät taiteen hankintaan sopivan teoksen tullessa kohdalle.”

Taideteoksen hankkiminen on aina eräänlaista aarteenetsintää. Eri tavoin profiloituneiden toimijoiden kirjo tekee etsinnästä erityisen kiinnostavaa.

Katariina: ”Haluamme todellakin toimia yhteistyössä. Kaikkia edesauttaa se, että kuvataiteelle saadaan lisää katselijoita ja kävijöitä myös näyttelyihin.” ∎


Suomen Taideyhdistys nostaa kesän aikana esiin eri puolilla Suomea toimivia, ammattitaiteilijoiden teoksia myyviä ja välittäviä tahoja, joiden kokoelmiin sisältyviä taideteoksia voi nähdä ja hankkia myös verkon kautta. Voit tutustua eri toimijoihin Suomen Taideyhdistyksen Instagramissa!

bottom of page