top of page

PALKINNOT JA APURAHAT

PALKINNOT JA APURAHAT

Palkinnot ja apurahat

 

Suomen Taideyhdistys myöntää vuosittain kolmetoista merkittävää taidepalkintoa: nuoren taiteilijan Dukaattipalkinto, varttuneen taiteilijan Tunnustuspalkinto, kymmenen William Thuring -palkintoa 35–45-vuotiaille taiteilijoille ja Edvard Richter -kirjallisuuspalkinto. Lisäksi yhdistys jakaa apurahoja nuorille taiteilijoille ja taidekirjoittajillePalkinnot ja apurahat myönnetään joulukuussa.

Vuosittain jaettavista palkinnoista ja apurahoista päättää yhdistyksen hallitus lautakuntien ehdotusten pohjalta.

Dukaattipalkinto

 

Vuonna 1858 perustettu Dukaattipalkinto on Suomen vanhin taidepalkinto ja Suomen Taideyhdistyksen palkinnoista merkittävin. Palkinto myönnetään ansioituneelle nuorelle kuvataiteilijalle ja se on suuruudeltaan 16 000 euroa. Lue lisää yhdistyksen jakamista Dukaattipalkinnoista täältä.

Tunnustuspalkinto

Suomen Taideyhdistyksen tunnustuspalkinto myönnetään kuvataiteen parissa jo pitkään työskennelleelle taiteilijalle kunnianosoituksena merkittävästä elämäntyöstä. Palkintosumma on 10 000 euroa. Lue lisää yhdistyksen jakamista tunnustuspalkinnoista täältä.

William Thuring -palkinnot

William Thurings stiftelse on Suomen Taideyhdistyksen tärkein tukija. Yhdistyksen 35–45-vuotiaille kuvataiteilijoille myöntämät William Thuring -pääpalkinto ja yhdeksän nimikkopalkintoa sisältyvät Thuringin säätiön vuotuiseen lahjoitukseen Suomen Taideyhdistykselle. Pääpalkinto on suuruudeltaan 14 000 euroa, nimikkopalkinto 6 500 euroa. Lue lisää yhdistyksen jakamista William Thuring -palkinnoista täältä.

Edvard Richter -palkinto

Edvard Gottlieb Richter (1880–1956) oli suomalainen taidehistorioitsija ja taidearvostelija. Suomen Taideyhdistys myöntää Richterin mukaan nimetyn palkinnon ansiokkaasta taidekirjasta tai -kirjoituksesta. Palkintosumma on 10 000 euroa. Edvard Richter -palkinto tuli vuonna 2018 vuosina 1984–2017 myönnetyn kirjallisuuspalkinnon tilalle. Palkinnossa keskitytään aikaisempaa enemmän kirjoittajiin ja laadukkaaseen taidekirjoittamiseen kaikilla julkaisualustoilla. Lue lisää yhdistyksen jakamista Edvard Richter -palkinnoista sekä aikaisemmin jaetuista kirjallisuuspalkinnoista täältä.

Nuorten taiteilijoiden apurahat

 

Nuorten taiteilijoiden apurahaa voivat hakea enintään 35-vuotiaat, ammattiin valmistuneet taiteilijat. Apurahan suuruus on 6 000 euroa. Myönnetyt apurahat jaetaan joulukuussa.

Lue lisää yhdistyksen nuorten taiteilijoiden apurahoista täältä.

 

Signe Tandefelt -apuraha

Signe Tandefeltin nimeä kantava apuraha myönnetään lehdistön ja tiedotusvälineiden piirissä toimiville kuvataidearvostelijoille. Apurahaa voidaan myöntää kriitikoiden ohella myös muille kuvataiteesta kirjoittaville ja kirjoittamista edistäviin sekä kirjoittamiskulttuuria elävöittäviin hankkeisiin. Apuraha voi kohdistua esimerkiksi matkaan tai muuhun hankkeeseen. Myönnetyt apurahat jaetaan joulukuussa.

 

Apurahan tarkoituksena on tarjota mahdollisuus arvostelun tekemiseen, kuvataiteesta kirjoittamiseen tai arvostelijan ja kirjoittajan ammattitaitoa lisäävään hankkeeseen vuonna 2024. Hakijan tulee esittää hakemuksessa apurahan käyttösuunnitelma ja haettu summa. Yhdistys edellyttää apurahojen saajilta selvitystä apurahan käytöstä.

 

Lue lisää yhdistyksen myöntämistä apurahoista taidekirjoittajille täältä.

bottom of page