top of page

CROQUIS-

KVÄLLAR

Croquiskvällar

Finska Konstföreningen ordnar croquiskvällar på Helsingfors Konsthall (Nervandersgatan 3, 00100 Helsingfors) på tisdagar kl. 18–20. I croquiskvällarna ingår inte undervisning, utan deltagarna tecknar modellen och de varierande positionerna för sig själv. Ingen föranmälan. Biljettförsäljningen börjar i Konsthallen kl. 17.45. Vi börjar teckna kl. 18.15 och slutar kl. 20.00.

2024

Januari: 2.1. / 23.1. / 30.1.

Februari: 6.2. / 13.2. / 20.2. / 27.2. / OBS. Torsdag 29.2. speciell croquis

Mars: 12.3.

April: 2.4. / 9.4. / 16.4. / 23.4.

Maj: 7.5. / 14.5.

Observera att tidtabellen uppdateras efter varje utställning.

 

Biljetter: 10 €, för Finska Konstföreningens medlemmar 5 €

Seriebiljetter: 40 €/5 gånger och 70 €/10 gånger

 

Du minns väl att biljett och säsongskort kan köpas förutom med betalkort och kontanter också med följande betaltjänster: Smartum, Edenred, Tyky, Eazybreak och ePassi. Museikortet duger inte som betalningsmedel på croquiskvällarna.

 

Glöm inte att ta med egna redskap. Välkommen att teckna hos oss!

Läs mer om croquiskvällar här.

INFORMATION OM CROQUISKVÄLLAR:

Croquiskvällarna har varit omåttligt populära, något vi alla är glada över!

 

För att alla ska trivas så bra som möjligt i våra begränsade utrymmen, håll följande i minnet:

 

Biljettförsäljningen till croquiskvällarna börjar tidigast kl. 17:45. På senaste tid har kön till biljettluckan börjat växa redan i ett mycket tidigt skede. Vi ber alla att ta hänsyn också till utställningspubliken så att köandet sker i god sämja. Kom också ihåg att du inte kan boka en sittplats förrän du löst ut din biljett vid kassan.

 

Vi ber dig lämna onödiga saker i garderoben på bottenvåningen eller i ett låsbart fack för undvikande av eventuell skada.

 

Flytta inte på tecknarnas stolar, de är placerade så att alla ska ha bästa möjliga sikt till scenen. Vi tecknar alltid mitt bland konstverken; kom därför ihåg att vara försiktig i allt du gör så att ingen skada uppstår.

 

Under vårens utställning av Lars-Gunnar Nordströms konst får varken mat eller dryck medtas till utställningssalarna. Du kan avnjuta eventuellt medhavd matsäck i bottenvåningens entréhall.

 

Tänk på allas trivsel – sätt mobilen i ljudlöst läge under teckningssessionen. Vässa dina pennor i papperskorgen och lämna din plats i snyggt skick då du går.

 

Tack för din förståelse; väl mött på croquiskvällarna!

Arkisto / Croquis

Arkiv

Musik

VÅREN 2024

Torsdagen den 29 februari får croquistecknarna en speciell upplevelse då musikern och kompositören Tapani Rinne skapar stämning med sitt musicerande. Han trollar fram en stark emotionell upplevelse medan deltagarna tecknar den levande modellen. Det är Rinne som också skapat ljudvärlden till Marja Piriläs utställning För ljusets skull.

Instrumentalisten Tapani Rinne är en mästerlig klarinettist och saxofonist som trakterar sina instrument experimentellt och innovativt. Han är känd framför allt från gruppen RinneRadio, och han har tilldelats det prestigeladdade Teostopriset.

rinne kuvaaja kai savonniemi mv_web.jpg

Akrobatik

HÖSTEN 2019

Höstens rörelsecroquis bjuder på nya utmaningar då cirkusartisten Petri Ekqvist gör sina konster i Konsthallens salar. Akrobatik är tekniskt avancerad gymnastik och cirkuskonst. På Finska Konstföreningens kvällar med akrobatikcroquis koncentrerar vi oss på kopplingen mellan akrobatik och rörelse: Ekqvists gymnastiska rörelser och handstående tvingar tecknarna att se människokroppen på ett nytt sätt.

Petri Ekqvist är ett proffs inom konst och arbetshälsa. Han har över tjugo års erfarenhet särskilt som dansare och cirkusartist. Han har uppträtt på bred front i olika produktioner såväl i Finland som utomlands, både på land, till sjöss och i luften. För närvarande arbetar Petri bl.a. som dansare, danslärare och personal trainer. Samtidigt är han också en företagare som planerar välfärdstjänster särskilt för företagens och deras anställdas behov.

KUVA: Patrik Rastenberger

Modell och instrument

HÖSTEN 2018

Kontrabasisten och sångaren Nenonen står modell med musik för tecknare på Konsthallen igen. Till en början några croquispositioner och därefter två halvtimmespositioner delvis till musik.

Obs! Den 27 september och den 25 oktober står modell gitaristen Jani Luomajärvi.

PIIRUSTUS: Tim Patrick

Rörelsecroquis

VÅREN 2018

Kom med och lär dig teckna en rörlig modell! Tecknandet börjar från en statisk position som långsamt förbyts i rörelse. De statiska positionerna turas om med rörelse. Som modell fungerar en butohkonstnär Ken Mai.

Ken Mai är en japansk butohkonstnär, koreograf, lärare och yogi. Han bor och arbetar sedan 2006 i Helsingfors och har utövat butohdans i över 25 år. Numera uppträder och undervisar han i många länder runtom i världen.

KUVA: Patrik Rastenberger

Modern dans

VÅREN 2020

På vårens 2020 rörelsecroquiskvällar fokuserar vi på det kroppsliga och rörelseflödet i modern dans.

Modell är Minttu Pietilä, dansare och danslärare med ett passionerat intresse för rörelse som hon också utforskar fysiskt. Minttu utexaminerades 2010 från Balettakademien i Stockholm och har på kurser runtom i Europa hämtat inspiration och influenser från olika riktningar inom modern konst. Efter sin slutexamen har hon medverkat i många uppsättningar på scen (Ooppera Skaala, Svenska Teatern, Nationaloperan) och i fria projekt inom modern dans. Under de senaste åren har Minttu också gjort dansvideor som framhäver visuellt berättande via rörelse.

 

I Finska Konstföreningens croquiskvällar med modern dans ställs den kroppsliga fantasin i centrum då modellen dansar med varierande rörelser på Konsthallens scen. Musiken hör hon från in ear-hörlurar; tecknandet sker med andra ord i tystnad.

KUVA: Susanna Alatalo

Balett

VÅREN 2019

Hur fångas balettens lyriska rörelser på papper? Hur skiftar kroppen när ballerinan går upp i relevé med tåskor?

 

I Finska Konstföreningens rörelsecroquis ligger fokus i att betrakta balettens rörelser och balettdansösens anatomiska struktur.

Som modell fungerar yrkesdansaren Jessi Räty, som utexaminerades från Finlands nationaloperans balettlinje år 2017. Räty dansar i Ballet Finland-gruppen, och har tidigare uppträtt i Finlands nationaloperans uppsättningar av Svansjön och Nötknäpparen som praktikant, och som yngre i Nötknäpparens barnhuvudroll.

KUVA: Patrik Rastenberger

Rörelsecroquis

HÖSTEN 2018

Kom med och lär dig teckna en rörlig modell! Tecknandet börjar från en statisk position som långsamt förbyts i rörelse. De statiska positionerna turas om med rörelse. Som modell fungerar en butohkonstnär Ken Mai.

Ken Mai är en japansk butohkonstnär, koreograf, lärare och yogi. Han bor och arbetar sedan 2006 i Helsingfors och har utövat butohdans i över 25 år. Numera uppträder och undervisar han i många länder runtom i världen.

KUVA: David Uriegas

Modell och instrument

VÅREN 2018

Kontrabasisten och sångaren Nenonen – dvs. den erfarna musiker och konstmodell som tidigare var känd under namnet Laura and the Bass och som under de senaste åren varit verksam i Brighton – står modell för tecknare på Konsthallen

Program: till en början några croquispositioner och därefter två halvtimmespositioner delvis till musik med kontrabas. Två tio minuters pauser.

PIIRUSTUS: Tim Patrick
bottom of page